Pranie i pielęgnacja Przepisy

Lanolinowanie na zimno

Wełna nasiąka podczas użytkowania? Czas na lanolinowanie. Trzy składniki, trochę cierpliwości i otulacz znowu nabierze magicznych właściwości.

Lanolinowanie na zimno

Czas przygotowania:
około 3 minut

Czas moczenia:
3-8 godzin

Potrzebne będą

  • słój lub inne pojemne naczynie

  • 1 litr wrzątku

  • 1 łyżeczka lanoliny bezwodnej

  • 1 łyżeczka płatków mydlanych / płynu do mycia naczyć (NIE balsamu)

Instrukcje

  • Wrzątek wlewamy do słoja, dodajemy łyżeczkę lanoliny oraz płatków mydlanych/płynu do mycia naczyń.
  • Wszystko energicznie mieszamy do uzyskania jednorodnego mlecznego roztworu.
  • Gdy roztwór ochłodzi się do temperatury pokojowej wkładamy do środka nasze wełniaki. Uwaga można też rozpuścić lanolinę i płatki mydlane w mniejszej ilości wrzątku i dolać ciepłą wodę- tym sposobem możemy skrócić czas oczekiwania na osiągnięcie przez kurację odpowiedniej temperatury.
  • Otulacze trzymamy w kuracji od 3-6 h, gatki i longi dobrze jest obrócić na lewą stronę można je trzymać dłużej do ok 8 h.
  • Po zakończonej kuracji lanolinowej wyciągamy wełniaki. Mydło może niszczyć włókna wełny, dlatego po kuracji warto wypłukać nasze wełniaki.
  • Po wypłukaniu wkładamy wełniaki na PŁASKO w ręcznik i udeptujemy- w ten sposób usuniemy nadmiar wody.
  • Wełniane pieluszki suszymy na płasko, nigdy nie kładziemy na gorącym kaloryferze.

NotaTKI

  • Jeżeli poddajesz kuracji równocześnie kilka pieluszek wełnianych, te o intensywnych kolorach dobrze jest przed kuracją poddać tzw. octowaniu.
  • Rozważnym krokiem będzie także lanolinowanie wełniaków o zbliżonych kolorach razem a tych, które mogą farbować osobno.
  • Można lanolinować zarówno suche jak i mokre wełniaki.
  • Jeśli otulacz i tak przecieka, warto spróbować lanolinowania na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.